Formering af pelargonier

MIDTJYSKE PELARGONIE VENNER – har i foråret 2006 haft emnet

FORMERING både ved stikling og frø .

RANDI – fortalte lidt om, hvordan en af metoderne er, en kort stikling, tre led ca. tag nederste blad af og stik direkte i løs spagnum iblandet sand i en ca. 5-6 cm .potte , klem jorden let til,vand godt igennem, jeg har ca. 15-18 grader i lokalet , stiklingerne får ikke vand før om 8 – 10 dage, grundet den lidt større potte, til gengæld er der ikke mange der går tabt på min metode .
Der skal dog siges, at dette er min måde og det er ikke – DET –

Der er mange andre metoder, omgivelser osv. der er lige så anvendelige og rigtige .

LEON –  der vist har interesse i alt der kan gro , bl.a. kaktus og nu også pelargonier,
– medbragte diverse små dåser , fyldt med vat rondeller, der var noget våde og fyldt med bitte små sorte aflange kommenagtige frø, nogen med en lille grønlig spire.

Dette er løsningen på mysteriet om frø formering af vilde pelargonier, der oprindelig kommer fra der sydlige Afrika, frøene kan være særdeles vanskelige at få til at spire under vore himmelstrøg .
Jeg har hørt noget med at svitse med en flamme og andre underlige ting, snitte i frøet med en skalpel og kunsten at undgå fingrene, lægge frøet i vand et døgn osv.
Leon har lagt frøet vand med forsigtighed snittet i den brune skal med skalpel, lagt frøet på vatrondel og vupti dagen efter kan man se, at det er svulmet op og ane en lille grønlig sprække og på få dage er der to små kimblade og det varer ikke mange dage før de med forsigtighed kan prikles ud .
Det var meget spændende at se de forskellige stadier , i de små medbragte dåser. Det er lidt mere enkelt at gå til, men kræver jo selvfølgelig tålmodighed og fingerfærdighed, når frøet skal ridses ,
Der går jo også et par år før planterne er store og kan blomstre .

HANNE – fortalte, at det er muligt at lave stiklinger af de sukkulente pelargonier på samme måde som af zonalerne.De pelargonier, der har knolde i jorden kan også formeres ved at dele knolden .
Hanne har også været meget aktiv med at lave forsøg med forskellige formeringsmetoder. Det sidste vi har hørt er noget med at tilsætte ascorbinsyre til planterne .

Det var en rigtig god dag med udveksling af forskellig metoder til forøgelse af vore elskede pelargonier .


“PELARGONIENØRDEN”